Ota yhteyttä

SulanapitoSuomalainen talvisää on haasteellinen. Lumi, loska ja liukkaus vaikeuttavat etenkin ikääntyneiden liikkumista. Suomessa 65 vuotta täyttäneiden tapaturmista 80 prosenttia on seurausta kaatumisesta. Kaatumisille altistavista ulkoisista tekijöistä suuri osa liittyy asuin- ja lähiympäristöön, säähän, keliolosuhteisiin sekä niiden vaihteluun. Talvellakaan ulkoilusta ei tarvitse luopua, jos piha tai katu pidetään sulana.

Mikä sulanapito?


Sulanapidolla tarkoitetaan esimerkiksi piha- tai katualueen sulattamista kaukolämmöllä. Lämmityksellä pidetään kiinteistön kulkureitit, kadut, ulko-, piha- ja torialueet, portaikot sekä ajoluiskat sulina ja turvallisina. Sulanapito sopii myös kiinteistöjen katoille.

Sulanapidossa hyödynnetään kaukolämmön paluuvettä. Sulanapito voidaan toteuttaa joko omana liittymänään tai uudella lämmönvaihtimella sulanapitokytkennällä. Jos paluupuolelta saatava energiamäärä ei riitä, käytetään kaukolämmön menopuolta.

Jyväskylän Energialla on useiden vuosien kokemus kaukolämmön käytöstä sulanapitoon. Esimerkkikohteita ovat mm. kävelykatu, Matkakeskus sekä Jyväskylän paikallisliikenteen terminaali.

Säästöä kunnossapitokustannuksiin


Sulanapito on investointi, jolla lisätään turvallisuutta sekä helpotetaan kiinteistön hoitoa. Vuoden ympäri sulana pysyvä piha tuo säästöä hiekoitus-, auraus- ja siivouskustannuksiin. Se alentaa myös kiinteistön huoltokustannuksia.

Talvikunnossapidon lisäksi kiinteistöllä on vastuu piha- ja katualueilla tapahtuneiden onnettomuuksien kustannuksista. Tyypillisen rannemurtuman hoito maksaa noin 10 000 euroa ja lonkkamurtuma noin 20 000 euroa. Jos aiemmin kotonaan pärjännyt iäkäs henkilö ei kuntoudukaan takaisin kotiin lonkkamurtuman hoitojaksolta, vaan joutuu pysyvään laitoshoitoon, hoitokustannukset nousevat ensimmäisenä vuonna arviolta jo noin 50 000 euroon.

Sulanapito sopii myös kattolumien sulattamiseen. Samalla vältetään äkilliset kattojen rakennevauriot ja pidetään huolta ohikulkijoiden turvallisuudesta.

Taloyhtiöissä sulanapito sopii: 

  • kiinteistön kulkureiteille
  • ulko- ja piha-alueille
  • portaikkoihin ja ajoluiskiin
 

Tarkista tästä, onko kiinteistösi Jyväskylän Energian kaukolämpöverkon alueella (PDF)


Edut

  • kiinteistön huoltokustannukset alenevat
  • liukkaudentorjunta-, lumenpoisto- ja aurauskulut poistuvat
  • liukastumistapaturmat kiinteistön alueella vähenevät
  • hiekoitustarve vähenee
  • pöly ja lika ei kulkeudu kiinteistön sisätiloihin, millä voidaan vähentää lattioiden pintamateriaalien kulumista
  • kiinteistön arvo nousee
  • ulko-alueiden käytettävyys talviaikana laajenee ja ympäristön viihtyisyys lisääntyy
 
Huom! Jos sulanapitoa harkitaan uuteen kiinteistöön, kannattaa siihen varautua jo kiinteistön tai alueen suunnitteluvaiheessa. Sulanapitojärjestelmä voidaan kuitenkin asentaa myös valmiisiin kiinteistöihin.
 

Ota yhteyttä!

 
Kiinnostuitko sulanapidosta? Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä.
 
Etunimi*
Sukunimi*
Lähiosoite*
Postinumero*
Postitoimipaikka*
Puhelinnumero*
Sähköpostiosoite*
Taloyhtiön nimi*
Taloyhtiön osoite*
Haluan lisätietoa (valitse oikea kohta):
Jos et löytänyt yllä olevasta listasta sopivaa aihetta, ei hätää! Voit kertoa yhteydenottopyyntösi aiheen tai lisätietoa aiheestasi tässä.

  
 
 
Lähde: Iäkkäiden kaatumisten ehkäisy –opas, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2012
 

 

Teemu Brandt
Asiakkuuspäällikkö

Yhteystiedot:
Puh. 040 754 1677
PL 4, 40101 Jyväskylä
Kivääritehtaankatu 6 C, 2. krs
etunimi.sukunimi@jenergia.fi

 

Ilkka Mustonen
Asiakaspäällikkö

Yhteystiedot:
Puh. 040 669 2363
PL 4, 40101 Jyväskylä
Kivääritehtaankatu 6 C, 2. krs
etunimi.sukunimi@jenergia.fi