Ota yhteyttä

Hyvälaatuinen vesi on meijeritoiminnan perusedellytys

Jyväskylän Energialla valvotaan tuotetun talousveden laatua jatkuvasti. Oman käyttölaboratoriomme suorittaman laadunvalvonnan lisäksi myös terveydensuojeluviranomainen valvoo säännöllisesti veden laatua. Valio on Keski-Suomessa merkittävä veden käyttäjä, jolle veden laatu ja puhtaus on ensiarvoisen tärkeää läpi koko arvoketjun.

Valion Jyväskylän meijeri on erikoistunut maitojen, erikoismaitojen ja piimien valmistukseen. Perusmaidot ovat toiminnan alkuperäinen kivijalka. Kasvava panostuksen kohde on kuitenkin erikoismaidot. Niitä menee myös vientiin, eniten Ruotsiin ja Tanskaan.

– Erikoismaitojen suurin ryhmä on Eila® -laktoosittomat maitojuomat. Joulukuun uutuustuote Kiehu® -maitojuoma ja vuoden alussa markkinoille tullut Profeel® -voimamaitojuoma, johon on ensimmäisenä maailmassa lisätty tuoretta heraproteiinia, valmistetaan kumpikin Jyväskylässä, kertoo tehtaanjohtaja Jukka Partti.

Juustoja ei Valio Jyväskylässä valmista, mutta niitä kypsytetään paikallisessa juustovarastossa. Keskeisen sijaintinsa takia Jyväskylä toimii yhtenä Valion kolmesta jakelutoimipisteestä Valion omille tuotteille ja monille muille elintarvikkeille, jotka toimitetaan Keski-Suomesta eteenpäin.

Maitolitran jalostamiseen tarvitaan kaksi litraa vettä


Meijeritoiminnassa käytetään vettä enemmän kuin maitoa, mikä yllättää alaa tuntemattoman. Veden kulutus vaihtelee tuotannon mukaan, mutta puhdasta vettä kuluu lähes kaksi litraa yhtä meijerin vastaanottamaa maitolitraa kohden. Hyvälaatuinen, puhdas vesi on toiminnan perusedellytys.

Koska erilaiset pesut ja puhtaus ovat koko meijeritoiminnan a ja o, tuotanto on vesikriittistä. Vettä tarvitaan prosessin jokaisessa vaiheessa. Vuonna 2015 kokonaisvedenkulutus Valion Jyväskylän meijerissä oli 314 000 kuutiometriä. Määrä vastaa lähes kolmea täyttä Eduskuntataloa.

– Veden keskikulutus on 15 viime vuoden aikana vähän noussut. Sen selittää tuotteiden kasvaneet jalostusarvot ja aiempaa suurempi tuotenimikemäärä. Vaikka valmistusprosessit ovat kehittyneet vähemmän vettä käyttäviksi, tuotelitraa kohden pesuja tulee enemmän, toteaa Partti.

Laadun tarkkailua ja omavalvontaa


Tuotannossa käytetty vesi käy Valiolla läpi UV-käsittelyn ja kriittisissä kohteissa steriloinnin, tarvittaessa myös jäännöskloorin poiston. Vettä käsitellään myös prosessikohtaisesti. Esimerkiksi höyrykeskuksen vesi käsitellään vedenpehmennyksellä. Suurin osa pesuissa käytettävästä vedestä on UV-käsiteltyä verkostovettä.

Vettä analysoidaan Valiolla säännöllisesti. Kaikista tuotannon vesipisteistä otetaan määräajoin vesinäytteitä, joista varmistetaan veden puhtaus.

Toimialasta ja tiukoista elintarvikekriteereistä johtuen veden kierrättäminen on meijerillä vähäistä. Kertaalleen käytettyä puhdasta vettä käytetään lähinnä keräily- ja jakeluautojen päältä pesuun.

Kuluva vuosi on nimetty Valiolla Kasvun vuodeksi. Tulevaisuudenusko Jyväskylässä on vahva. Perustyö kantaa ja erikoismaitojen kysyntä on hyvässä kasvussa niin kotimaassa kuin vientimaissakin.

Vuonna 1992 YK:n yleiskokous julisti maaliskuun 22. päivän Maailman vesipäiväksi. Vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Vuonna 2016 Maailman vesipäivän kansainvälinen teema on ”vesi ja työ”.

 

Kuva: Valio

 
Jyväskylän Energian vesihuolto v. 2015

Toimitettu vesimäärä oli n. 8,3 milj. m3
Vesihuoltoverkostoa n. 1900 km
Vesinäytteiden määrä n. 3000 kpl, joista tehtiin n. 14.000 yksittäistä analyysiä.
Jyväskyläläinen käyttää vettä keskimäärin 150 litraa vuorokaudessa.

 

 

Julkaistu: maaliskuu 2016