Ota yhteyttä

Korkeakoskentiellä vaihdettiin vaivattomaan kaukolämpöön

Jyväskylässä Korkeakosken kupeessa sijaitsevassa rivitalossa lämmitysjärjestelmän vaihto tuli eteen keväällä 2012. Vanha öljylämmityslaitteisto oli tullut tiensä päähän, ja uuden lämmitysmuodon etsiminen oli ajankohtaista. Lämmityslaitteiston uusimista puitiin taloyhtiön hallituksen kokouksessa, jossa vaihtoehtoina punnittiin niin maalämpöä, kuin muitakin uusiutuvia energialähteitä. Uusiutuvien energiamuotojen käyttöönoton kertainvestointi tuntui kuitenkin liian suurelta. Taloyhtiön hallituksen äänestystulos oli yksimielinen: oli aika siirtyä kaukolämpöön.

Vaihtoehtoja harkitessa kaukolämmön eduiksi nousivat käyttölaitteiston huolettomuus, edullisuus sekä vaivaton lämmitysmuotoon siirtyminen. Oman taloyhtiön pienentyvät päästöt olivat plussaa, ja korviin kantautuneet hyvät käyttökokemukset puolsivat valintaa, kertoo taloyhtiön puheenjohtaja Jari Kröger.

Seuraava askel oli hankkia kaukolämpöliittymä ja urakoitsija tekemään LVI- ja sähkötyöt. ”Kaikki tarvittava tieto kaukolämpöön siirtymisestä löytyi helposti Jyväskylän Energian verkkosivuilta”, kertoo Kröger. Eteneminen itse käytännön töihin oli mutkatonta, ja kesällä 2012 lämpöliittymän asennuksen toteutti Jyväskylän Energia. Muut työt kilpailutettiin ulkopuolisilla urakoitsijoilla.

Käytännön työt alkoivat kaivutöillä ja lämpölinjan asennuksella. Lämpöliittymän runkoputki sijaitsi lähellä taloa, joten itse kaivu jäi vähäiseksi - työ hoitui päivässä, Kröger summaa. Siistinä pysynyt piha-alue oli asukkaille iloinen yllätys. Järjestelmän asennus öljykattilan tilalle lämmönjakokeskukseen ja lämpöjen yhdistys suoritettiin viimeisenä. Kaikenkaikkiaan työ sujui ongelmitta ja aiheutti taloyhtiön asukkaille hyvin vähän epämukavuutta. ”Lämmin vesi taisi olla poikki noin puoli päivää”, Kröger muistelee.

Tervetuloa paukkupakkaset

Jari Kröger, kaukolämpöasiakas


Edelliseen lämmitysmuotoon verrattaessa Kröger painottaa kaukolämpölaitteiston helppokäyttöisyyttä ja lämmitystavan vaivattomuutta. Kulutustiedot  välittyvät Jyväskylän Energialle automaattisesti etäluettavan mittarin kautta. Laskutus tapahtuu säännöllisesti kerran kuussa, kulutuksen mukaan. Asukkaiden vastuulle jää vain lämmönsäätely lämmönjakokeskuksen kautta. Jyväskylän Energia tarjosi käytönopastuksen, ja pienillä säädöillä hoituva lämmönsäätely on Krögerin mukaan yksinkertaista ja vaivatonta. ”Eikä öljyn loppumisesta paukkupakkasilla tarvitse enää huolehtia”, Kröger toteaa tyytyväisenä. Lisäksi pannuhuoneeseen lämmitystavan vaihdon myötä ilmestynyt lisätila oli tervetullutta varastotilaa taloyhtiölle.

Tämänhetkisen kokemuksen perusteella Kröger voi suositella kaukolämpöä monenlaisiin asumiskohteisiin. ”Kesästä saakka käytössä ollut kaukolämpö on ainakin tähän saakka osoittautunut hyvin kilpailukykyiseksi lämmitystavaksi”, hän päättää.