Ota yhteyttä

Öljystä vaivattomaan ja ekologiseen kaukolämpöön

Jyväskylän Minimanissa siirryttiin öljylämmityksestä kaukolämpöön alkusyksystä 2015. Jyväskylän minimanijohtaja Mikko Seppälä kyllästyi suuriin öljylaskuihin ja päätti ryhtyä muutospuuhiin Jyväskylän Energian avustuksella.

– Meillä oli jo pitkään ollut selkeä halu vaihtaa lämmitysmuotoa ja nyt viimein aika oli kypsä. Muutos on todellakin näkynyt positiivisesti lämmityslaskuissa. Enää ei tarvitse myöskään stressata siitä, onko muistanut tilata öljyä, Seppälä iloitsee.

Kaupan toimintaan muutostyöt eivät vaikuttaneet millään tavalla. Piha oli hetken aikaa auki yhdestä kohtaa mutta kulkureitit kauppaan olivat normaalisti käytössä. Yhteensä remontti kesti 3–4 viikkoa. Pienentyneiden laskujen lisäksi muutoksen taustalla oli muitakin motiiveja.

– Energiansäästö ja ekologisuus ovat tärkeitä seikkoja, varsinkin kun kyseessä on kokonaisuudessaan 8000 kerrosneliömetrin kiinteistö, Seppälä kertoo.

Samat seikat näkyvät myös kaukolämmön tuotannossa: valtaosa JE:n kaukolämmön tuotannosta perustuu yhteistuotantoteknologiaan, jossa lämmöntuotantoon käytettävällä höyryllä tuotetaan myös sähköä. Yhteistuotanto taas säästää niin energiaa kuin luontoakin.

Kaukolämpöön siirtymisen lisäksi Minimanissa on tehty samanaikaisesti muitakin muutoksia. Myymälässä on otettu käyttöön muun muassa lämmöntalteenotto, jossa kylmäkoneita pyörittävä hiilidioksijärjestelmä mahdollistaa kylmäkaappien tuottaman hukkaenergian jatkohyödyntämisen niin lämmitykseen kuin jäähdyttämiseen.

Minimani

Erityisesti suurille kiinteistöille kaukolämpö on kokonaiskustannuksiltaan markkinoiden edullisin lämmitysmuoto. Kaukolämpöön siirtymistä Minimanista suositellaankin suurella lämmöllä.

– Vaikka muutos oli merkittävä investointi, maksaa se itsensä takaisin jo noin viidessä vuodessa. Ehdottomasti tätä voi suositella muillekin vastaavaa muutosta harkitseville, summaa Seppälä.