Ota yhteyttä

Jyväskylän ensimmäinen kaukojäähdytyskohde Kankaalle keväällä 2016

2.9.2015

Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän Energia ovat solmineet sopimuksen kaukojäädytystekniikan toimittamisesta Jyväskylän Kankaalle Vanhan paperitehtaan siipiosaan keväällä 2016.

Kaukojäähdytys on ympäristöystävällinen ja hinnaltaan kilpailukykyinen vaihtoehto perinteisille jäähdytysmenetelmille. Kaukojäähdytys on yksi konkreettinen askel, jolla toteutetaan resurssiviisaita ratkaisuja Jyväskylän Kankaalla. Kysymyksessä on Jyväskylän Energian ensimmäinen jäähdytysenergiasopimus.

Kaukojäähdytyksen toimintaperiaate on verrattavissa kaukolämmön toimintatapaan; kaukojäähdytyksessä asiakkaalta siirretään ylimääräinen lämpö energiayrityksen kaukojäähdytysveteen. Kaukojäähdytyksessä jäähdytetään vettä keskitetyssä tuotantolaitoksessa ja viedään käyttökohteisiin putkistoa pitkin käytettäväksi ilmastoinnin jäähdytykseen.

Kankaalla kaukojäähdytys aloitetaan siirrettävin laittein kompressoritekniikalla. Jäähdytettävän pinta-alan kasvaessa siirrytään absorptiotekniikkaan, jonka käyttöenergiana hyödynnetään kaukolämpöä.

- Rakennuskohtaiseen jäähdytykseen verrattuna kaukojäähdytys on ympäristöystävällisempi vaihtoehto – hinnaltaan kilpailukykyinen, vaivaton ja luotettava jäähdytysenergian lähde. Kun jäähdytysenergia tuotetaan keskitetysti rakennuskohtaisen energiatuotannon sijaan, päästään suurempiin yksikkökokoihin, jolloin energiaa voidaan tuottaa kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti, toteaa energiapäällikkö Petri Flyktman Jyväskylän Energialta.

Rakennusten kaukojäähdytys tuo monia hyötyjä. Esimerkiksi jäähdytyskoneiden aiheuttama ilma- ja runkoäänet ja tärinä vältetään ja jäähdytyskoneille tarvittavat tilat vapautuvat muuhun käyttöön. Julkisivua rumentavia lauhdutusyksiköitä ei tarvita, ja lisäksi jäähdytyskoneiden huoltamisen ja kunnossapidon vaiva jää pois.

Laatua asumiseen kestävän kehityksen ehdoin

Jyväskylän Kankaasta rakennetaan keskustan laajenemisaluetta, jossa asutaan, työskennellään ja viihdytään. Asukkaille ja työntekijöille kaukokylmäratkaisu tarkoittaa laatua asumiseen ja työskentelyyn. Keskitetty kaukokylmä sopii hyvin tiiviiseen urbaaniin kaupunkirakenteeseen.

- Kankaalla haluamme olla kehityksen kärjessä ja toteuttaa uusia resurssiviisaita energiaratkaisuja. Keskitetty kaukokylmä sopii hyvin kaupunkirakenteeseen ja edistää kestävää kehitystä ja elinkaariajattelua. Lisäksi asukkaat haluavat nykyään hyvää asumisen ja elämisen laatua. Viilennys on tulevaisuudessa yhtä tavallinen ja haluttu ominaisuus asunnoissa kuin se on tällä hetkellä autoissa. Keskitetyllä ratkaisulla valmistaudumme tarjoamaan laadukkaita asuntoja ja toimitiloja, kertoo projektipäällikkö Erkki Jaala Jyväskylän kaupungilta.

 

Lisätiedot:
energiapäällikkö Petri Flyktman, Jyväskylän Energia -yhtiöt, p. 0500 640 700
Kankaan projektipäällikkö Erkki Jaala, Jyväskylän kaupunki, p. 0400 857 300

Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Tulevaisuudessa Kangas on 2100 työpaikan ja 5000 asukkaan koti.