Ota yhteyttä

Näin vaikutat kaukolämpölaskuusi

Lämmitys vie keskimäärin noin yhden kolmasosan taloyhtiön menoista. Näillä toimenpiteillä vaikutat suoraan hoitovastikkeeseen.

Kiinnitä huomiota lämmönkäyttöön talven kylmimpinä päivinä

Lämmönkäyttöhuippujen leikkaaminen kylmimpinä päivinä vaikuttaa lämpölaskuusi kahdella tavalla. Lyhyellä aikavälillä vaikutus on energiamaksuun, ja pidemmällä aikavälillä myös tehomaksuun. Tiesitkö, että suurimmat kulutuspiikit kaukolämmössä ovat aamulla klo 7 aikaan. Silloin taloyhtiön asukkaat menevät aamusuihkuun. Entäpä jos tekisitkin kovimmilla pakkasilla toisin?

Sisälämpötila pakkasilla

Pakkaspäivinä kannattaa nähdä hiukan vaivaa lämmityksen säädössä. Se näkyy seuraavassa kaukolämpölaskussa, mikä taas kertautuu yhtiövastikkeissa ja vuokrissa.

Ei ole tarkoitus, että palelet, mutta harkitse kannattaako sisälämpötila pitää +25 asteen tuntumassa kovimilla pakkasilla? Lämmönjakokeskuksen  säätökäyrän voi asettaa kovilla pakkasilla hivenen alemmas, mutta siten, että hyvistä sisäilmaolosuhteista ei tarvitse tinkiä. Jos kerrostalossa naapureilla on kylmä tai kuuma ja osassa huoneistoja toisinpäin, lämmitysverkosto on tasapainottamisen tarpeessa. Lämmitysverkoston tasapainotuksella saadaan säästöä lämmityskuluissa ja asumismukavuus paranee. Tämä näkyy suoraan lämpölaskussa ja yhtiövastikkeessa.

Muistathan, että pitkät, kuumat suihkut vaikuttavat vesilaskun lisäksi myös kaukolämpölaskuun. Suihku ei ole paras mahdollinen tapa lämmitellä pakkasella.

Tuuleta fiksusti

Kun pitää tuulettaa, käännä ensi termostaatti nollaan ja tuuleta sen jälkeen nopeasti ristivedolla. Laita lämmöt takaisin päälle tuuletuksen jälkeen. Älä pidä ikkunoita ja parvekkeen ovea pitkään auki silloin kun ulkona on kylmää.

Kalusta viisaasti

Älä sijoita huonekaluja, kuten sohvaa, pattereiden eteen. Ilman pitää päästä kiertämään, jotta asuntosi lämpenee ja patteritermostaatti toimii oikein. Vedä verhot ikkunoiden eteen yöksi – näin ikkunoista ei hohkaa kylmää ilmaa. Älä kuitenkaan peitä pattereita.

Lämmitä viisaasti

Kokeile laskea kodin lämpötilaa. Yhden asteen laskeminen sisälämpötilassa tarkoittaa noin 5 % vähennystä energiankäytössä. Oleskelulämpötilana 20 - 21 astetta koetaan miellyttäväksi. Kaikissa huoneissa ei tarvitse olla yhtä lämmintä. Keittiössä voi olla hieman matalampi lämpötila kuin muissa huoneissa, koska siellä tehdään ruokaa. Lisäksi kylmälaitteet lämmittävät tilaa yllättävän paljon. Samoin makuuhuoneen lämpötila voi olla matalampi. Viileämmässä unikin saattaa tulla paremmin.

Säästä etäältä

Silloin kun olet pois kotoa, lämpötila voi olla hieman matalampi. Varsinkin jos olet matkoilla, tee lompakollesi palvelus ja säädä patterit hieman alhaisemmalle lämpötilalle. Äläkä unohda ”pyyhekuivainta” ja lattialämmitystä.