Ota yhteyttä

Sähkölasku hallintaan

3.6.2015

Tarkastele kulutustasi Monitori-palvelun avulla ja löydä uusia säästömahdollisuuksia.

Suomalaisiin kotitalouksiin on asennettu vuoden 2014 alusta lähtien etäluettava, niin sanottu älykäs sähkömittari. Tämän historiallisen muutoksen myötä Suomi on älykkäässä sähkönmittauksessa maailman kehittyneimpien maiden eturintamassa. Uusien mittareiden asentaminen perustuu EU:n lainsäädännön vaatimukseen saada 80 %:iin Eurooppalaisista kotitalouksista älykäs energiamittari vuoteen 2020 mennessä. Uudistuksen tavoitteena on parantaa energiatehokkuutta ja leikata sähkön kulutushuippuja.

Tämän myötä kotitaloudet ovat saaneet uusia mahdollisuuksia sähkönkulutuksen seurantaan ja energialaskun pienentämiseen. Sähkön siirtoyhtiöt tarjoavat mahdollisuuden seurata kodin sähkönkulutusta verkkosivujensa kautta vuosikulutuksista aina tunnin tarkkuuteen saakka. Tiedot päivittyvät verkkosivuille päivän viiveellä. Jyväskylän Energian asiakkaat voivat seurata kulutustietojaan Monitori-palvelun kautta.

Mitä kulutustiedoista sitten kannattaa katsoa? Ensinnäkin kuinka paljon sähköä menee yöaikaan ja silloin kuin ei olla kotona. Tämän avulla voi löytyä turhaa kulutusta jota karsia. Kotitalouden laitteiden yöajan ja poissaolon aikainen kulutus ei yleensä pitäisi olla juuri suurempaa kuin 0,1 - 0,2 kWh tunnissa ja 2 - 4 kWh päivässä. Sähköinen lattialämmitys ja hetivalmis kiuas nostavat kulutusta selvästi ja näihin kannattaakin kiinnittää huomiota, sillä ne kasvattavat reilusti sähkölaskua. Pohjakulutuksen ohella kannattaa tarkastella oman käyttäytymisen vaikutuksia, jolloin esimerkiksi nähdään kuinka paljon aamutoimet ja kotona olo iltaisin ja viikonloppuisin lisäävät kulutusta. Tässä ruoan laitto, auton lämmitys ja sähkösaunan käyttö aiheuttavat yleensä korkeimmat kulutuspiikit. Sähkölämmittäjän kannattaa katsoa tuntitason kulutuslukemista kulutuspiikkejä alkaen klo 22 - 23, jolloin nähdään kuinka paljon lämminvesivaraaja vaikuttaa kulutukseen (kun ajastettu toimimaan yösähköllä).

Kun katsotaan kuukausitason kulutuslukemia, kannattaa verrata heinäkuun kulutusta talvikuukausiin. Tällöin sähkölämmittäjä näkee kuinka paljon lisääntynyt lämmitystarve vaikuttaa kodin sähkönkulutukseen. Ilman sähkölämmitystäkin talvikausien kulutus on yleensä suurempaa, johtuen mm. autolämmityksestä ja suuremmasta saunan ja valaistuksen käytöstä.

Näin kulutusseurannan avulla saadaan realistinen kuva omasta energiankäytöstä ja sen suuruusluokista sekä siitä, mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Kulutustietoja voidaan katsella myös euromääräisinä, mikä on useimmille kilowattitunteja kiinnostavampaa. Kun esimerkiksi sähkölämmittäjä näkee, että yhtenä talvipäivänä voi sähkönkulutukseen mennä jopa toistakymmentä euroa, motivoi se selkeästi turhan kulutuksen karsimiseen. Lisäksi omaa kulutusta voi vertailla toisiin samankaltaisiin kotitalouksiin. Näin voidaan nähdä onko kulutus suurempaa kuin ”naapureilla” ja saada suuntaa ja lisämotivaatiota energiansäästöön.

Ja sitten ei kun toimiin! Keinoja säästäväiseen energiankäyttöön on monia ja niihin voi tutustua vaikkapa Energiaoppaassamme tai Keski-Suomen Energiatoimiston sivuilla osoitteissa www.kesto.fi/koti ja www.kesto.fi/alykaskoti. Lisäksi maksutonta ja puolueetonta energianeuvontaa on mahdollista saada enemmänkin Keski-Suomen Energiatoimistosta, sähköpostitse , puhelimitse 010 281 4600 sekä Facebookissa www.facebook.com/energiatoimisto.