Ota yhteyttä

Kodin viilennysvinkit

21.8.2015

Loppukesän helteiden jatkuessa kokosimme vielä muutaman vinkin, kuinka pärjäillä kotona läkähtymättä.

Hellepäivän jälkeen olisi mukavaa tulla viileään kotiin, mutta entä jos kotiin palaavaa odottaakin kolmekymmentäasteinen pätsi? No, ennen tuuletinkaupoille juoksemista kannattaa testata muutamia muitakin keinoja kodin viilentämiseen.

Illalla ja yöllä on otollinen aika viilentää huoneet, keskipäivällä ovet, ikkunat ja kaihtimet taas kannattaa pitää suljettuina. Ilmanvaihtoa voi käyttää tehokkaasti ohjaamaan viileää yöilmaa asuntoon, jolloin myös lämpöä keränneet rakenteet viilenevät mukavasti seuraavaksi päiväksi. Myös yötuuletus toimii hyvin ja läpivedonkin voi laittaa virtaamaan kotiin viileämpää ilmaa.

Taloa ei kannata lämmittää lisää sähkölaitteilla ja saunan lämmityksellä. Energiansäästö- ja LED-lampuista tulee vähemmän lämpöä asuntoon.

Kun on hyödyntänyt kaihtimia, varjon puolelta tuuletusta ja ristivetoa, seuraava konsti läkähtymisen estoon alkaakin olla koneellinen viilennys. Hyvä keino on hommata pieni, hyvä ja tehokas tuuletin tai siirrettävä ilmastointilaite. Mikäli asunto kuumenee liikaa, myös koneellisesta ilmanvaihdosta on apua. Myös sitä kannattaa käyttää tehostetusti juuri öisin.

Ilmanlämpöpumpun asennus maksaa, mutta sen kohtuullisesti käytöstä ei isompia kustannuksia synny. Jäähdytyksen kulut tosin vaihtelevat käytön mukaan - paristakymmenestä sentistä useisiin euroihin vuorokaudessa. Säätämällä ilmastointilaitteen vain pari astetta ulkoilmaa viileämmäksi saa pidettyä sähkönkulutuksen aisoissa.

 

Hillitse helteen vaikutuksia:

1.Vedä verhot ja kaihtimet ikkunoihin ainakin keskipäivän ajaksi, vaikka ikkunoista näkyvä maisema olisi kuinka kaunis.

2.Tuuleta viileän aikaan ja varjon puolelta, hyödynnä läpivetoa. Jos läpivetoa ei luonnollisesti synny, voi esimerkiksi kerrostalossa yrittää ns. lehti postiluukussa -keinoa (lehti luukussa pitää luukun auki ja huoneistoon saadaan ristivetoa porraskäytävän kautta).

3.Vähennä sisäisiä lämpökuormia, sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä kaikkien ylimääräisten ja etenkin suurikokoisten sähkölaitteiden käyttöä (muun muassa iso plasmatelevisio lämmittää olohuonetta tuntuvasti).

4.Viilennä viisaasti, kun jäähdytät koneellisesti.

5. Viimeisenä tietenkin tärkein: muista pitää kodin lisäksi myös itsestäsi huolta lämpöaaltojen keskellä ja juoda runsaasti vettä!

 

Lähde: Motiva