Ota yhteyttä

Kulutusta ajoittamalla säästöä sähkölaskuun

3.9.2015

Tuntihinnoiteltu pörssisähkö tuo hyviä säästömahdollisuuksia.

Kesäkuun säästövinkeissä käsiteltiin etäluettavien sähkömittarien tuomia mahdollisuuksia oman kulutuksen tarkasteluun ja sähkölaskun pienentämiseen.Tarkan kulutustiedon ohella etäluettavat mittarit avaavat kuluttajille myös mahdollisuuden ostaa tuntihinnoiteltua sähköä eli niin sanottua pörssisähköä. Pörssisähkön hinta määräytyy joka tunnille erikseen pohjoismaisen sähköpörssin (Nord Pool Spot) Suomen aluehinnan mukaan, johon lisätään sähkön myyjän perimä välityspalkkio ja arvonlisävero.

Pörssisähköä ostamalla sähköstä maksetaan aina markkinahinnan mukaan ja sähkölaskuun voi vaikuttaa keskittämällä sähkön käyttöään edullisimpiin aikoihin. Omatoimisuuden ohella tässä voi hyödyntää erikseen hankittavaa automaatiota, jota on nykyään saatavilla mm. sähkölämmitteisiin taloihin kohtuullisin kustannuksin. Seuraavan vuorokauden pörssihinnat ovat tiedossa iltapäivällä, joten kulutuksen ajoitusta voi suunnitella etukäteen. Hintoja voi seurata mm. Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin Tuntihinta -mobiilisovelluksen kautta, joka tarjoaa myös hälytyksiä tulevista korkeista tai matalista hinnoista.

Tyypillisesti pörssisähkö on kalleimmillaan arkisin aamupäivällä ja alkuillasta. Vaikka pörssihintojen vaihtelu voi olla tuntitasolla suurta, ovat sähkön pörssihintojen kuukausikeskiarvot olleet viime vuosina pääasiassa kiinteähintaista sähköä edullisempia. Erityistä hyötyä pörssisähköstä on, mikäli on halukas keskittämään kulutustaan halvemman sähköhinnan tunneille ja välttelemään kalliimpia. Joillekin tämä sopii jo luonnostaan: sähkölämmitykset on ohjattu toimimaan yösähköllä ja pesukoneet laitetaan pyörimään yöaikaan kun sähkö on totutusti ollut halvempaa. Monet sähköyhtiöt myös tarjoavat ”hintakattoa” rajoittamaan maksettavaa enimmäishintaa.

Periaatteessa pörssisähkö onkin nykyaikainen versio yösähköstä. Siinä missä yö- ja päiväsähkön myynnin hintaero on nykyisellään varsin pieni, voivat pörssisähkössä yön tunnit olla kalleimpiin päivän tunteihin verrattuna olla jopa moninkertaisesti edullisempia.

Alla esimerkki sähkön pörssihinnan vaihtelusta vuorokauden aikana.

Katso videomme pörssisähköstä ja lue aiheesta lisää täältä.

Vinkkejä sähkönkulutuksen seurantaan ja älykkäisiin ratkaisuihin löydät muun muassa Keski-Suomen Energiatoimiston sivuilta osoitteesta www.kesto.fi/alykaskoti. Lisäksi Keski-Suomen Energiatoimisto tarjoaa maksutonta ja puolueetonta energianeuvontaa: sähköpostitse energianeuvonta (at) kesto.fi, puhelimitse 010 281 4600 sekä Facebookissa www.facebook.com/energiatoimisto.