Ota yhteyttä

Ilmavuodot

Talon lämmittäminen isolla rahalla on hölmöläisten hommaa, jos samalla päästetään kylmää ilmaa sisälle. Ilmavuotojen tukkiminen onkin tärkein yksittäinen energiaan liittyvä korjaustoimenpide. Ilmatiiviys tulee tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Esimerkiksi lisäeristämisestä ei ole hyötyä, jos lämpö karkaa rakenteiden välistä. Yhtä huonosti toimii kylmälaukku, jonka kansi on raollaan. Tiivistäminen on halpa ja helppo energiakorjaus ja kuka tahansa voi tehdä sen itse.

On muistettava, että raitista korvausilmaa tarvitaan asunnossa jatkossakin – joissakin taloissa ikkunoiden ilmavuodot ovat ainoa korvausilman reitti. Oikea tiivisteen paksuus selviää laittamalla pala sinitarraa karmin ja oven tai ikkunan väliin. Tiivisteiden kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Jos kumitiiviste on menettänyt kimmoisuutensa, se ei toimi hyvin.

OviOvet

  • Varsinkin kynnyksen tiivisteet kuluvat nopeasti.
  • Tiivistelistan avulla oviaukkoon saadaan kaksinkertaiset tiivisteet.


TiivistysIkkunat

  • Jätä ulomman ikkunan tiivisteisiin pienet raot huurtumisen estämiseksi.
  • Vanhan ajan liimapaperi kruunaa hyvin tiivistetyn ikkunan. Se toimii myös yksinään, jos tiivisteitä ei voi jostain syystä käyttää.

Eri tyyppisten ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen on hyvät ohjeet ympäristöministeriön Korjaustieto.fi-sivuilla.

 

 

Lisäeristäminen


Lisäeristäminen voi parantaa tuntuvasti omakotitalon energiatehokkuutta. Yleensä eristeitä lisätään rakenteisiin muiden remonttien yhteydessä. Lisäeristämiseen liittyy aina kosteusriskejä, joten se pitää antaa pätevän ammattilaisen tehtäväksi.

LisäeristäminenSeinät


Julkisivuremontti on harvinainen tilaisuus lisätä seinien eristeitä. Se on yleensä myös ainoa tilanne, jolloin se kannattaa tehdä. Puutaloissa oikea seinän rakenne on sellainen, että ulommat kerrokset ovat harvempia kuin sisäkerrokset. Ulommaiseksi ei siis pidä laittaa tiiviitä eristelevyjä. On suositeltavaa käyttää kosteutta läpäiseviä materiaaleja. Seinien sisäpuolista lisäeristämistä kannattaa välttää kosteusriskien vuoksi.KattoKatto


Koska lämpö nousee ylös, yläpohjan eli ullakon lisäeristäminen on yleensä järkevää ja kustannustehokasta. Eristemassa puhalletaan yläpohjan päälle tai asetellaan sinne levyinä. Jos vanhat eristeet ovat kuivat, ne voi jättää paikalleen. On tärkeää, että ylöpohjan höyrynsulku säilyy ehjänä. Eristämisen jälkeen vesikaton pintaan voi tiivistyä kosteutta, joten ullakkotilan riittävä tuuletus on varmistettava.LattiaLattia


Lattian eli alapohjan lisäeristämisestä ei yleensä ole suurta hyötyä. Lisäeristäminen voi kuitenkin olla järkevää silloin, kun lattia uusitaan. Puurakenteisen rossipohjan eristepaksuutta voidaan lisätä alaspäin, jos ryömintätila antaa myöten. Jälkeenpäin on erittäin tärkeää varmistaa, että alapohja tuulettuu nurkkia myöten – tuuletus pitää lattiasienen loitolla.Ikkunoiden uusiminen


IkkunatVaikka ikkunat olisi tiivistetty, ne voivat olla huonossa kunnossa. Silloin on harkittava ikkunoiden kunnostamista tai uusimista. Jos ikkunan puitteet eivät ole liian lahot, ikkunoiden kunnostaminen on usein järkevin vaihtoehto. Vanhat ikkunat on tehty tiheäsyisestä puusta ja ne voivat oikein hoidettuna palvella vielä pitkään. Yksi vaihtoehto voi olla kolmannen lasin lisääminen kaksilasiseen ikkunaan tai sisäpuolisen ikkunaelementin uusiminen.

Kun ikkunat päätetään uusia, kannattaa valita mahdollisimman energiatehokkaat ikkunat. Ne ovat tavallisia ikkunoita hieman kalliimmat, mutta maksavat itsensä takaisin energialaskussa. Laadukkaat ikkunat eivät hohkaa kylmää, mikä tekee asumisesta mukavaa. Ikkunoiden asentamiseen on suositeltavaa palkata ammattilainen.

Museoviraston ohjeita ikkunoiden kunnostamiseen.