Ota yhteyttä

Suunnittelu ratkaisee energiankulutuksen

Oma talo on elämän suurin investointi, joka vaikuttaa perheen hyvinvointiin ja rahatilanteeseen jopa kymmenien vuosien ajan. Siksi se kannattaa suunnitella huolella. Suunnittelun osuus on vain 5–10 prosenttia talon rakennuskustannuksista, ja se maksaa itsensä takaisin säästettyinä työtunteina, materiaaleina ja energiakustannuksina.

Eniten energiankulutukseen vaikuttaa talon koko. Turhaan lämmitettäviä neliömetrejä kannattaa välttää – myöhemmin niitä ei saa pois. Sama pätee kaikenlaisiin ulokkeisiin, nurkkiin ja erkkereihin. Niiden kohdalle jää helpoimmin ilmavuotoja ja kylmäsiltoja, joista lämpö pääsee karkaamaan. Yksinkertaiset ja selkeät muodot ovat energiatehokkaampia ja helpompia toteuttaa kuin monimutkaiset rakenteet. Koska lämpö kohoaa ylöspäin, kaksikerroksinen talo voi olla järkevämpi kuin yksikerroksinen.

 

SuunnitteluJärkevässä suunnittelussa otetaan huomioon ilmansuunnat. Talon eteläseinustalle sijoitetaan isoimmat ikkunat ja eniten lämpöä vaativat tilat kuten oleskelutilat ja kylpyhuoneet. Kesällä riittävän pitkät räystäät ja lehtipuut suojaavat eteläpuolta liian kovalta auringonpaisteelta. Makuuhuoneet, varastot ja säilytystilat voidaan sijoittaa talon pohjoispuolelle.

 • Energiatehokkaat rakenteet ovat tärkeämpi asia kuin lämmitysjärjestelmä.
 • Varaava takka on hyvä lisälämmön lähde riippumatta siitä, mikä valitaan päälämmitysjärjestelmäksi. Polttopuiden säilytykseen tarvitaan tilaa ulkona ja sisällä.
 • Koska ikkunat ovat rakennuksen heikko kohta, kannattaa valita laadukkaat ja energiaa säästävät ikkunat.
 • Ilmanvaihtokone vaikuttaa ratkaisevasti energiankulutukseen ja viihtyvyyteen. Hyvissä malleissa on myös lämmön talteenotto.
 

Huolellinen työ vähentää riskejä

Kiristyvien rakennusmääräysten ansiosta uudet talot käyttävät energiaa paljon järkevämmin kuin vanhat. Sisäilma on puhdasta ilmatiiviyden ja tehokkaan ilmanvaihdon ansiosta. Myös viihtyvyys paranee, kun esimerkiksi vedon tunne jää historiaan. Samalla talot ovat yhä vaativampia rakentaa.

Huolellinen työKosteus- ja homevaurioiden riskit kasvavat monestakin syystä:

 • Kun eristepaksuus kasvaa, vähemmän lämpöä kulkeutuu rakenteiden läpi. Viileämmät rakenteet ovat alttiimpia homekasvustoille.
 • Uusia materiaaleja ja rakenteita otetaan käyttöön.
 • Tulevaisuuden ilmasto on nykyistä sateisempi ja kosteampi.

Aiemmin seinät ja muut rakenteet pysyivät kuivana, koska niiden läpi karkasi lämpöä. Nyt kun lämpövirta rakenteiden läpi vähenee, esimerkiksi rakennusaikaisen kostuneiden kuivumiseen on varattava enemmän aikaa.

Uudet rakenteet saadaan toimimaan, kun tehdään huolellista työtä. Rakentamisen laatua ei voi liiaksi korostaa. On tärkeää, että työmaan keskeiset osapuolet eli rakennuttaja, pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja ovat perillä riskeistä.
Rakentamisen osapuolet


RakentaminenRakennuttaja
Talon tilaaja ja omistaja; usein perhe, joka suunnittelee muuttoa taloon.

Rakennustarkastaja
Rakennustarkastaja on kunnan puolueeton asiantuntija, joka valvoo, että talosta tulee toimiva ja lupien mukainen.

Pääsuunnittelija
Lain edellyttämä rakennuttajan luottohenkilö, joka vastaa siitä, että projektin rakenne-, LVI- ja sähkösuunnitelmat ovat laadukkaita ja yhteensopivia. Pääsuunnittelija on rakennuttajan tärkein yhteistyökumppani, joka on hyvä palkata mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Vastaava työnjohtaja

Vastaa siitä, että palkattujen urakoitsijoiden rakentaminen etenee työmaalla turvallisesti, ammattitaitoisesti ja suunnitelmien mukaan. Pääsuunnittelija voi toimia myös vastaavana työnjohtajana.

 

Ilmatiiviys ja sen mittaus

Ilmatiiviys on nykyaikaisessa rakentamisessa energiatehokkuuden edellytys. Se estää kylmän ilman pääsyn sisälle ja lämmön karkaamisen ulos.

IlmatiiviysIlmatiiviydellä on monia muitakin hyötyjä:

 • Sisäilmaan pääsee vähemmän haitta-aineita ja mikrobeja.
 • Rakenteisiin pääsee vähemmän kosteutta.
 • Sisäpinnat pysyvät lämpiminä.
 • Vedon tunne vähenee.Ilmatiivis talo on terveellinen asua, kun ilmanvaihto toimii oikein. Toisin oli 1970-luvun ”pullotaloissa”, jotka tehtiin tiiviiksi mutta ilmanvaihto unohtui. Ilmatiiviit talot ovat kuitenkin herkkiä rakennusvirheille. Rakentajilta vaaditaan entistä enemmän taitoa ja huolellisuutta.

Talon ilmatiiviys mitataan oviaukkoon asennettavan suuren puhaltimen avulla. Asuntoon puhalletaan ylipaine, ja tietokone mittaa rakenteista karkaavan ilman määrän.

Mittaus kannattaa tehdä kahteen kertaan:

 • Rakennusvaiheessa ennen kuin sisäpinnat ovat paikoillaan. Silloin rakenteiden saumoja pääsee vielä paikkaamaan.
 • Ennen muuttoa. Tulosta voidaan hyödyntää talon energialuokituksessa.


Kun mittaus tehdään pakkasella ja samalla tehdään lämpökamerakuvaus, ilmavuodot paljastuvat selvästi. Kolmannen mittauksen voi tehdä tilanteen tarkistamiseksi muutaman vuoden kuluttua.

Lämmitysjärjestelmien plussat ja miinukset