Ota yhteyttä

Kaukolämpö

Sisälämpötilat

 

SisälämpötilatMonissa kerrostaloissa lämpötilat ovat turhan korkeita talvisin. Se tulee kalliiksi varsinkin kovalla pakkasella, kun jokaisen asteen ylläpitoon tarvitaan enemmän energiaa kuin muulloin. Pahimmillaan ylilämmitys johtaa siihen, että osa asukkaista pitää ikkunoita auki talvella. Suositeltava huonelämpötila on 20–22 astetta. Lämpötila saattaa myös vaihdella suuresti asunnosta toiseen. Se lisää energiankulutusta ja alentaa viihtyvyyttä kuumissa asunnoissa.

Sisälämpötilat saadaan tasapainoon ja hallintaan lämmitysverkoston perussäädöllä. Sen toteuttaa LVI-suunnittelija. Osa venttiileistä ja termostaateista voidaan joutua uusimaan perussäädön yhteydessä. Se on normaalia – näiden kuluvien osien elinikä on ehkä 20 vuotta, kun patterit yleensä kestävät rakennuksen koko eliniän. Perussäätö leikkaa lämmityslaskusta useimmiten jopa 10–15 prosenttia.

Lämmitysverkoston perussäädön tarve selviää ammattilaisen tekemästä energiakatselmuksesta. Myös asukkaita voidaan rohkaista kertomaan havaintojaan lämpötiloista.

Perussäädön tarpeesta kertovat:

  • Yli 23 asteen lämpötilat talvella.
  • Yli kolmen asteen erot eri asuntojen lämpötiloissa.
  • Kova tuulettamisen tarve talvella.

 

Säätökäyrä ohjaa lämmitystä

Säätökäyrä

Kerrostaloasunnoissa lämpöpattereiden tehtävä on pitää jatkuvasti yllä haluttu lämpötila, esimerkiksi 22 astetta. Kaukolämpölaitteiston ohjauskeskus säätää pattereihin virtaavan veden lämpötilaa sään mukaan. Mitä enemmän pakkasta, sitä kuumempaa vettä pattereissa kiertää.

Veden lämpötila eri ulkolämpötiloissa määräytyy niin sanotun säätökäyrän mukaan. Nollakelillä pattereihin menevä vesi voi olla esimerkiksi 40-asteista, 20 asteen pakkasilla 60-asteista ja niin edelleen. Säätökäyrä on mitä olennaisin työkalu taloyhtiön lämmityksessä. Kun käyrä on kohdallaan, asunnoissa on aina sopiva lämpötila ja asukkaat ovat tyytyväisiä.

Säätökäyrä on joka talossa erilainen. Sen valitseminen ja meno- ja tuloveden lämpötilan tarkkailu kuuluu huoltoyhtiölle. Yleinen virhe on säätää heti koko talon menovettä kuumemmalle, kun yksittäinen asukas valittaa kylmyydestä. Ensin pitäisi selvittää syyt.

Vika löytyy hyvin usein asunnosta – lämpöpatterin termostaatti on joko rikki tai tukkeutunut roskista. Jos on epäselvää, missä huoneessa viallinen patteri on, asia selviää sulkemalla asunnon väliovet. Vika on huoneessa, joka viilenee, kun ovet ovat kiinni.


Pattereiden ilmaaminen
Pattereiden ilmaaminenJotta lämmitys toimisi kunnolla, pattereissa ei saa olla ilmaa. Parhaiten ilma saadaan pois patteriverkostosta imemällä se kompressorilla tai pumpulla. Taloyhtiö voi vuokrata laitteen putkiurakoitsijalta.

Asukkaiden ei pidä itse ilmata pattereita. Ilmaamisen tarpeesta kertoo loriseva ääni pattereissa.
Toinen merkki on se, että patterin yläosa on jatkuvasti kylmä verrattuna alaosaan.

 

 Kaukolämpölaitteisto

Kaukolämpö, energiaopas

Olen isännöitsijä tai taloyhtiön edustaja