Ota yhteyttä

Valot

Valaistus on noussut viime vuosina yhdeksi suurimmista taloussähkön kuluttajista. Kasvu johtuu valaisimien määrästä: omakotitalossa niitä voi olla sisustusvalot ja ulkovalot mukaan lukien useita kymmeniä.

Kotien valaistus on ollut myllerryksessä viime vuodet. Euroopan unionin direktiivi poisti loputkin hehkulamput kauppojen valikoimista vuoden 2012 aikana. Syynä on energiantuotannon ympäristöhaitat. Kun lamppujen koko elinkaari otetaan huomioon, hehkulampun ympäristökuormitus on viisinkertainen energiansäästölamppuun verrattuna.

Kaikki uudet lampputyypit eivät sovi kaikkiin tiloihin ja valaisimiin. Lisäksi niiden ominaisuudet vaihtelevat huomattavasti. Lampputyyppeihin perehtyminen maksaa vaivan, koska lopulta säästö näkyy sähkölaskussa. Samalla kotiin saadaan viihtyisä ja tarkoituksenmukainen valaistus. Energiaa säästävät lamput kannattaa vaihtaa ensimmäisenä niihin valaisimiin, joita käytetään eniten.


EnergiansäästölamputEnergiansäästölamput


Energiansäästölamput eli pienloistelamput sopivat uusista lampputyypeistä parhaiten kattovalaisimiin ja muuhun yleisvalaistukseen. Ne kuluttavat noin 80 prosenttia vähemmän energiaa kuin hehkulamput. Parhaimmillaan ne ovat myös pitkäikäisiä, mutta valitettavasti laatu vaihtelee paljon. Tämän vuoksi kannattaakin suosia laadukkaita lamppuja.

Osa energiansäästölampuista ei syty heti täyteen kirkkauteen, joten sen vuoksi se ei välttämättä sovi kovin hyvin esimerkiksi portaikkoon tai vaatehuoneeseen. Vain osa energiansäästölampuista sopii himmentimiin. Ulkokäytössä elinikä jää lyhyemmäksi kuin sisällä.

+ Energiatehokkuus
+ Melko huokea hinta

– Laatu vaihtelee
– Osa lampuista syttyy hitaasti täyteen kirkkauteen
– Lampun rikkoutuessa oltava varovainen, koska lamppu sisältää pienen määrän elohopeaa


Led-lamputLed-lamput


Muihin lampputyyppeihin verrattuna led-lamput kestävät pitkään ja kuluttavat erittäin vähän sähköä. Siksi niiden kallista hintaa ei välttämättä kannata säikähtää. Ledit kuluttavat noin 80 prosenttia vähemmän sähköä kuin hehkulamput, monesti ne ovat myös tehokkaampia kuin energiansäästölamput.

Ledien laatu voi vaihdella paljon, eikä luvattu elinikä aina toteudu. Jos led-lamppuja hankkii, kannattaakin investoida laadukkaimpiin malleihin.

Ledit sopivat kohde-, yleis- ja ulkovalaistukseen. Sen sijaan saunassa ne eivät kestä pitkään.

+ Energiatehokkuus
+ Pitkäikäisyys
– Laatu vaihtelee
– Kallis hinta


HalogeenilamputHalogeenilamput


Kierrekantaiset halogeenit näyttävät hehkulampuilta ja toimintaperiaatekin on samanlainen, eli valon tuottaa metallilangan hehkuminen. Olennainen ero on se, että lampun sisäisen kaasun ansiosta halogeenit kuluttavat 30–50 prosenttia vähemmän sähköä kuin hehkulamput. Halogeenejä on perinteisesti suositeltu mm. saunaan ja himmennettäviin valaisimiin, joihin kaikki ledit tai energiansäästölamput eivät ole sopineet. Halogeenilamput sopivat myös ulkovalaistukseen. Halogeenien hankintahinta on edullinen, mutta ne eivät ole kovin pitkäikäisiä. Osa halogeenilampuista tulee poistumaan markkinoilta kiristyvien energiatehokkuusvaatimusten myötä.

+ Halpa hinta
+ Sopivat saunaan ja himmentimiin
– Kuluttavat enemmän sähköä kuin ledit ja energiansäästölamput
– Melko lyhyt elinikä

Asun omakotitalossa

 

Lisätietoa: www.lampputieto.fi