Ota yhteyttä

Lämmitysjärjestelmä on talon ja asukkaiden näköinen

LämpöLämmitysjärjestelmän valinta uuteen tai remontoitavaan taloon voi tuntua vaikealta. Erilaisia järjestelmiä on paljon, ja niitä on hankala vertailla. Kysymykseen “Mikä on paras lämmitysjärjestelmä?” on monta oikeaa vastausta.

Lämmitysjärjestelmä on pitkäkestoinen investointi. Siksi kustannuksia kannattaa aina laskea pitkälle aikavälille. Isossa talossa kuluu paljon lämmitysenergiaa, joten kannattaa valita järjestelmä, jossa käytettävän energian hinta on kohtuullinen. Silloin ei pidä säikähtää isoakaan hintalappua laitteistossa ja asennuksessa. Jos taas talo on pieni ja kulutus vähäistä, energian hinta voi olla korkeampi. Tässä tilanteessa alkuinvestointi kannattaa pitää kohtuullisena.

Jotkut haluavat mahdollisimman helppohoitoisen järjestelmän. Toiset näkevät mielellään hiukan vaivaa esimerkiksi polttopuiden eteen. Kannattaa valita sellainen järjestelmä, joka tekee elämästä mukavaa – juuri itselle sopivalla tavalla.

 

KaukolämpöLämmitysjärjestelmien plussat ja miinukset


Olipa kyse uudesta tai remontoitavasta talosta, lämmitysjärjestemä on mitoitettava oikein.
Mitoitus kannattaa suosiolla antaa pätevän ammattilaisen tehtäväksi.

Lämmitysmuodon valinta on asukkaiden päätettävissä. Vaihtoehtoja on yleensä useampia. Valinnassa kannattaa ottaa huomioon ainakin luotettavuus, käytettävyys, ympäristöystävällisyys ja kokonaiskustannukset pitkällä aikavälillä. Näitä asioita jokainen arvottaa omalla tavallaan, minkä vuoksi yhtä järjestelmää ei voi nostaa nostaa ylitse muiden.


 

Kaukolämpö

+ Vaivaton, luotettava
+ Laitteisto vie vähän tilaa
– Onnistuu vain kaukolämpöalueella
– Melko iso alkuinvestointi

Maalämpö

+ Helppokäyttöinen, vaivaton
+ Energiatehokas
– Kallis hankkia ja asentaa
– Sopii lähinnä isoihin rakennuksiin

Ilmasta veteen -lämpöpumppu

+ Energiatehokas
+ Halvempi kuin maalämpö
– Ulkoyksikkö aiheuttaa ääntä
– Kovilla pakkasilla toimii kuin suora sähkölämmitys

Suora sähkölämmitys

+ Halpa hankkia ja asentaa
+ Vaivaton
– Tulee kalliiksi pitkän päälle
– Sähkön tuotannon suuret päästöt

 

Pelletti

+ Edullinen käyttää
+ Pienet päästöt
– Kallis hankkia ja asentaa
– Vaatii ison pellettivaraston

 

Puulämmitys (varaava takka tai puukattila)

+ Halpa käyttää
+ Melko ilmastoystävällinen
– Vaatii fyysistä työtä
– Aiheuttaa pienhiukkaspäästöjä

 

 

 Lisälämpöä ilmasta ja auringosta


IlmalämpöpumppuIImalämpöpumppu
Ilmalämpöpumppu on suosittu laite, eikä suotta: se voi parhaimmillaan säästää jopa kymmeniä prosentteja lämmityslaskusta. Parhaiten ”ilppi” toimii suoran sähkölämmityksen rinnalla, koska sähköpatterit reagoivat herkästi pumpun tuottamaan lämpöön.

Paljon ratkaistaan osto- ja asennusvaiheessa. Molemmissa kannattaa satsata laatuun. Sisäyksikkö pitää sijoittaa niin, että sen tuottama lämpö leviämään talossa mahdollisimman hyvin. Silloin päälämmitysjärjestelmää tarvitaan vähemmän. Tuplahyöty saadaan, jos ilmavirta levittää myös takan lämpöä ympäriinsä.

Ilmalämpöpumpun automaattitoimintoa ei pidä käyttää lämmityskaudella. Jos laitteen termostaattiin kulkeutuu lämpöä esimerkiksi takasta tai ruuanlaitosta, pumppu voi alkaa huomaamatta viilentää.

AurinkolämpöAurinkolämpö
Aurinkokeräimistä saadaan lisälämpöä vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään sekä lämmintä käyttövettä. Aurinkolämpö varastoidaan yleensä vesivaraajaan. Lämmitys ohjelmoidaan niin, että päälämmitysjärjestelmä, kuten öljy- tai pellettikattila, käynnistyy silloin, kun keräimet eivät tuota riittävästi lämpöä.

Kesällä päälämmitysjärjestelmää ei välttämättä tarvita lainkaan, koska keräimistä saadaan kaikki tarvittava lämmin käyttövesi. Aurinkokeräimien asennus on vaativa urakka, joten pätevän ammattilaisen etsimiseen kannattaa käyttää aikaa. On hyvä idea liittää järjestelmään energiamittari, joka näyttää kertyneet kilowattitunnit.

Asun omakotitalossa