Ota yhteyttä

Miksi lämmittäisit liikaa?

Lämpötilojen mittaaminen on avain järkevään energiankäyttöön omakotitalossa. Se tulee tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmän uusimista ei kannata harkitakaan ennen kuin lämpötilat ovat kohdallaan. Toinen avainasia on ilmatiiviys.

Suosituslämpötilat:

Suosituslämpötilat, omakotitalo

 

Suositukset ovat vain suosituksia. Lämpötilojen kokeminen on lopulta yksilöllinen asia. Yhdelle 21 astetta on sopiva, toiselle liian kylmä tai kuuma. Silti lämpötilojen mittaaminen on järkevää – ilman tietoa niitä on mahdotonta hallita.
Olisi hyvä oppia pois vanhasta ajatuksesta, että kaikissa tiloissa on aina sama lämpötila. Fiksumpaa on säätää lämpötiloja tilanteen mukaan. Asteita kannattaa pudottaa reilusti etenkin varastoissa ja muissa tiloissa, joissa ei oleskella. Miksi autotallissa pitäisi olla yhtä lämmintä kuin olohuoneessa? Entä miksei koko talo voisi olla normaalia viileämpi silloin kun ollaan reissussa?

  • Osta kerralla monta lämpömittaria ja ripottele ne ympäri taloa.
  • Säädä lämpötiloja varsinkin kovilla pakkasilla.
  • Pidä lattialämmitys mahdollisimman pienellä tiloissa, joissa ei oleskella, kuten tuulikaapissa ja kodinhoitohuoneessa.
  • Ohjelmoitavat termostaatit helpottavat lämpötilojen hallintaa. Uuden tekniikan avulla sähkölämmitteisissä taloissa on mahdollista myös sisälämpötilojen etäohjaus. Etäohjauksella lämmitystä voi säätää esim. Pörssisähkön hintojen mukaan.
  • Seuraa kulutustasi (esim. JE:n Monitori), löydä kulutuspiikit ja vältä niitä.
  • Lämpötilat ovat myös tottumiskysymys. Kannattaa kokeilla!
  

Viisi artikkelia sähkölämmityksen tehostamisesta omakotitalossa


Suoran sähkölämmityksen säädöt kuntoon
Huonekohtaisen sähkölämmityksen ABC
Energiansäästöä kylpyhuoneesta
Energiatehokkuutta vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään
Energiankäyttö hallintaan rintamamiestalossa

 

Ovien ja ikkunoiden tiivistäminen

Talon lämmittäminen isolla rahalla on hölmöläisten hommaa, jos samalla päästetään lämpöä harakoille ja kylmää ilmaa sisälle. Ovien ja ikkunoiden vuotojen estäminen on lämpötilojen mittaamisen rinnalla toinen kivijalka omakotitalon järkevässä energiankäytössä.

Ovien ja ikkunoiden tiivistäminen on helppoa, halpaa ja kuka tahansa pystyy siihen. On vain muistettava, että raitista ilmaa tulee taloon jatkossakin – joissakin taloissa kun ainoa korvausilman reitti on vetoisat ikkunat.

Oikea tiivisteen paksuus selviää laittamalla pala sinitarraa karmin ja oven tai ikkunan väliin. Tiivisteiden kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Jos kumitiiviste on menettänyt kimmoisuutensa, se ei toimi hyvin.

Eri tyyppisten ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen on hyvät ohjeet ympäristöministeriön Korjaustieto.fi-sivuilla.

 

Ovet, tiivistysOvet

  • Varsinkin kynnyksen tiivisteet kuluvat nopeasti.
  • Tiivistelistan avulla oviaukkoon saadaan kaksinkertaiset tiivisteet.


Ikkunat, tiivistysIkkunat

  • Jätä ulomman ikkunan tiivisteisiin pienet raot huurtumisen estämiseksi.
  • Vanhan ajan liimapaperi kruunaa hyvin tiivistetyn ikkunan. Se toimii myös yksinään, jos tiivisteitä ei voi jostain syystä käyttää.

 

 

Asun omakotitalossa