Ota yhteyttä

Lämmin vesi

Kerrostaloasukkaan käyttämästä energiasta yllättävän iso osa kuluu lämpimään veteen. Suuresta energiankulutuksesta johtuen lämpimän veden käytössä on helpompi saada suuria säästöjä aikaan kuin valaistuksessa ja sähkölaitteissa.

Asuntokohtaiset vesimittarit motivoivat säästämään, koska niiden avulla vesilaskut saadaan vastaamaan todellista kulutusta. Mittarit asennetaan yleensä silloin, kun käyttövesiputket uusitaan. Keskimäärin suomalaiset kuluttavat noin 55 000 litraa vettä vuodessa. Lämpimän veden osuus on noin 23 000 litraa. Kaukolämpöverkossa olevan talon veden lämmittää kaukolämpölaitteisto.

PeseytyminenPeseytyminen


Yksin asuvan suihkuveden lämmittämiseen kuluu vuodessa enemmän energiaa kuin saunan lämmittämiseen kahdesti viikossa. Jos asunnossa asuu useita ihmisiä, suihkuveden energiantarve on moninkertainen saunaan verrattuna.

Kylpyammeet ovat yhä harvinaisempia, mikä on energian kannalta hyvä asia. Ammeessa kylpeminen kuluttaa noin viisinkertaisesti vettä verrattuna suihkupesuun. Suihkuajan lyhentäminen on varma keino vähentää veden- ja energiankulutusta. Verkkokaupoista voi löytää tähän tarkoitukseen tiimalaseja, jotka kiinnitetään imukupilla suihkun seinään. Lisäksi voi kiinnittää huomiota suihkuveden paineeseen – onko suihkun oltava täysillä koko ajan?

Kerrostaloasukas voi myös mitata, onko talon vesijohtoverkon paine kohdallaan. Suositusvirtaama on hanoissa enintään 6 litraa minuutissa ja suihkussa 12 litraa minuutissa. Virtaaman voi tarkistaa litran mitalla. Hanan alla sen pitäisi täyttyä 10 sekunnissa ja suihkussa 5 sekunnissa. Jos mitta täyttyy nopeammin, asiasta kannattaa kertoa taloyhtiölle. Lisätietoa löytyy täältä.

Helpoin tapa vähentää suihkuveden kulutusta on asentaa vettä säästävä suihkupää. Uusi suihkupää voi leikata lähes 50 prosenttia suihkuveden kulutuksesta.

Kiinteät vesikalusteet kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Ne vaihdetaan yleensä muiden remonttien yhteydessä. Asukas voi vaihtaa vesikalusteet myös omalla kustannuksellaan, mutta vain taloyhtiön luvalla.

 Vedenkulutuksen jakautuminen:

Vedenkulutuksen jakautuminen


Wc-istuimen vuotoWC-istuimen vuoto


Vuotava WC-istuin on tavallinen, mutta huomaamaton tuhlari. Pienestäkin vuodosta voi kertyä vuodessa tuhansien litrojen kulutus. Vuoto paljastuu, kun WC-istuimen sisäosan takimmaiseen, pystysuoraan seinämään laittaa palan WC-paperia. Jos istuimessa on vuoto, paperi alkaa kostua.

Vuoto johtuu yleensä vesisäiliön sisällä olevan venttiilin tiivisteen hapertumisesta tai tiivisteen väliin kulkeutuneista roskista. Tiivisteet olisi hyvä vaihtaa vähintään 10 vuoden välein.

 


Kylpyhuoneen lattiaKylpyhuoneen lattialämmitys


Sähköllä toimiva kylpyhuoneen lattialämmitys voi olla huomaamaton energiasyöppö. Lattialämmitys kuluttaa vuodessa 150–300 kilowattituntia sähköä neliömetriä kohti eli viiden neliömetrin kylpyhuoneessa 750–1500 kilowattituntia. Se on paljon, kun kerrostalokaksion normaali kulutus on 2500 kilowattitunnin luokkaa.

Asun kerrostalossa