Ota yhteyttä

Laitteet

 Viihde-elektroniikka


Viihde-elektroniikkaTietokone ja sen lisälaitteet

Yötä päivää huriseva pöytätietokone voi kuluttaa vuodessa jopa 1000 kilowattituntia. Jos tietokoneessa on paljon lisälaitteita, kulutus voi olla kaksinkertainen. Lääke on yksinkertainen: virta pois yöksi ja lepotila-asetukset käyttöön. Kun lepotila-asetukset säätää kerran kunnolla, asiaan ei juuri tarvitse palata. Opettelu maksaa vaivan, sillä tietokoneessa valmiustilan kulutus on selvästi suurempi kuin muilla kodin laitteilla. On myös hyvä muistaa, että näytönsäästäjä on ohjelma, joka ei suinkaan säästä sähköä vaan kuluttaa sitä. Näytönsäästäjä käyttää noin 90 prosenttia enemmän energiaa kuin tietokoneen lepotila.

Uusia laitteita hankkiessa kannattaa suosia energiamerkittyjä malleja. Vielä suurempi merkitys on laitetyypillä. Kannettava tietokone voi käyttää 90 prosenttia vähemmän energiaa kuin pöytämallin tietokone. Lisälaitteissa kannattaa suosia monitoimikoneita, joissa yhdistyy skanneri, tulostin ja kopiokone – yksi laite kuluttaa vähemmän kuin kolme.

Televisio ja lisälaitteet

Uutta televisiota ostaessa kannattaa vertailla laitteiden sähkönkulutusta, sillä siinä on suuria eroja. LCD- ja led-televisiot kuluttavat vähemmän sähköä kuin vanhat kuvaputkitelevisiot, mutta hyödyn syö osittain kuvaruudun koko. Tekniikasta riippumatta mitä isompi ruutu, sitä suurempi kulutus. Televisio ja sen lisälaitteet kannattaa kytkeä katkaisijalla varustettuun jatkojohtoon. Sen avulla usean laitteen kulutuksen saa pois kokonaan eikä piilokulutusta pääse kertymään.


 

Sähkösauna


SähkösaunaKiukaan lämmittäminen kuluttaa enemmän sähköä kuin itse saunominen. Siksi saunomiskertojen määrä on ratkaisevaa saunan energiankulutuksessa.

Usein kiuas on turhan kuuma. Alentamalla lämpötilaa saadaan lempeät löylyt ja tuntuvat säästöt ajan mittaan.

Jos saunassa on käsikäyttöinen poistoilmaventtiili, se kannattaa avata kokonaan saunan kuivumisen ajaksi. Kun sauna on kuivunut, se säädetään taas pienemmälle. Jatkuvasti kokonaan avattu venttiili tuhlaa energiaa.Keittiö

 

 Kylmälaitteet

Jääkaapit ja pakastimet ovat niitä harvoja laitteita, jotka on pidettävä päällä jatkuvasti. Siksi niistä kertyy iso sähkönkulutus. Kylmälaitteiden toiminta perustuu lämmön lauhduttamiseen laitteen takaosan ritilästä. On tärkeää että lämpö pääsee haihtumaan vapaasti. Laitteen taakse ja yläpuolellekannattaa jättää 5–10 senttiä vapaata tilaa. Jos käyttöohje on tallessa, tarkat mitat löytyvät sieltä.Ajan mittaan lauhdutusritilä kerää itseensä pölyä, joka lisää kulutusta tuntuvasti. Ritilä on hyvä puhdistaa imuroimalla vähintään kerran vuodessa. Jääkaapin ja pakastimen tiivisteet kannattaa pitää puhtaana, jotta ne eivät vuoda. Sopiva jääkaapin lämpötila on 5 astetta ja pakastimen 18 astetta.

 

KahvinkeitinKahvinkeittimet ja espressokoneet

Suodatinkahvinkeittimessä suurin osa energiasta kuluu kahvin pitämiseen lämpimänä. Itse kahvin valmistus kuluttaa paljon vähemmän sähköä. Kannattaa siis välttää kahvin seisottamista ja vaikka kaataa valmis kahvi termospulloon. Espressokone voi myös olla huomaamaton sähkösyöppö. Varsinkin koneen pitäminen valmiustilassa voi kuluttaa paljon sähköä, tosin tässäkin on huomattavia eroja uusien ja vanhojen koneiden välillä. Virta kannattaa kuitenkin muistaa laittaa kokonaan pois päältä silloin kun käyttöä ei ole.

 


Ruuanlaitto

Keittiössä pienten laitteiden käyttäminen on yleensä energiatehokkaampaa kuin suurten. Esimerkiksi mikrouuni säästää runsaasti energiaa sähköuuniin verrattuna, kun sulatetaan tai lämmitetään pieniä ruokamääriä.

Liedellä kannattaa käyttää paksupohjaisia keittoastioita. Astian pohja saa mielellään olla hiukan keittolevyä suurempi. Liesimalleista induktioliesi on energiatehokkain. Toiseksi paras on keraaminen liesi, ja perää pitää valurautalevy. Kiertoilmauuni käyttää sähköä huomattavasti fiksummin kuin perinteinen sähköuuni. Myös uunin jälkilämpö kannattaa hyödyntää.

Astianpesu

Konepesu on usein huomattavasti taloudellisempi tapa pestä astioita kuin käsinpesu. Astianpesukoneessa kannattaa pestä vain täysiä koneellisia ja valita pesuohjelma sen mukaan, kuinka likaisia astiat ovat. Astioita ei kannata esipestä vesihanan alla.

 

 

Pyykinpesu


PyykinpesuPyykinpesussa energiankulutukseen vaikuttaa eniten pesuohjelman valinta.

Mitä korkeampi pesulämpötila, sitä suurempi kulutus. 60 asteen kirjopesuohjelma käyttää jopa kaksinkertaisesti energiaa 40-asteiseen verrattuna.

Pyykin kuivaaminen narulla sisätiloissa kuluttaa hiukan lämmitysenergiaa, joten energiapihein tapa kuivata pyykkiä on ulkona. Kuivausrummuista ylivoimaisesti parhaita ovat lämpöpumpulla varustetut laitteet.

 

 

 

Asun omakotitalossa